IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Szarlotka biszkoptowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto biszkoptowe z jabłkami

Szarlotka biszkoptowa

Składniki:

Szarlotka biszkoptowa

 

 

 

  • 0,5 szklanki cukru,

 

 

 

  • cukier waniliowy

 

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 0,5 szklanki cukru,

 

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka biszkoptowa
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier oraz cynamon i podsmażyć. Pozostawić do przestygnięcia. Margaryne rozpuścić i pozostawić również do przestygnięcia. Cukier utrzeć z 2 jajkami i jednym żółtkiem na puch. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym i delikatnie wymieszać. Dodać śmietanę oraz margarynę i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do wysmarowanej formy do pieczenia i podpiec ok 25 min w temp. 180'C. Podpieczone ciasto smarujemy białkiem i wykładamy jabłka. Na jabłka nakładamy pozostałą część ciasta i ponownie pieczemy ok 25 min. w temp. 180'C Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!