dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Szarlotka domowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza na świecie szarlotka.

Szarlotka domowa

Składniki:

Szarlotka domowa

 

  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • Nadzienie:
  • 1 kg winnych jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Szarlotka domowa
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać schłodzone, starte na tarce z dużymi oczkami masło, wbić jajka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim spód oraz brzegi kwadratowej formy (1/3 porcji ciasta odłożyć). Jabłka umyć, obrać, pokroić w niewielkie kawałki. Dodać rodzynki, cynamon, cukier oraz cukier waniliowy. Składniki wymieszać i wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paski o szerokości około 1 cm. Ułożyć z nich kratkę na warstwie owoców. Szarlotkę piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.