Sposób przygotowania:
Szarlotka domowa
Wykonanie: -Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. -Schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do mąki. -Posiekać nożem. -Dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną. -Zagnieść szybko ciasto. -Podzielić na pół, zawinąć w folię -Włożyć do lodówki. Jabłka obrać,wykroić środki i pokroić w cieniutkie plasterki /używam mandoliny/. W zależności od gatunku jabłek można je podsmażyć kilka minut. Niektóre gatunki nie wymagają wstępnej obróbki i można je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. -Schłodzone kawałki ciasta rozwałkować na placki wielkości formy. -Jedną część ułożyć na dnie blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem. -Na ciasto nakładać warstwami plasterki jabłek /u mnie surowe/ posypując je cukrem wanilinowym i -Przykryć drugą częścią ciasta. -Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok.40-50 minut. Przestygniete ciasto oprószyć cukrem pudrem.