cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Szarlotka domowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście.Niezastąpiona jesienią do porannej lub popołudniowej kawy...

Szarlotka domowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka domowa

 

  • /na dużą blachę/
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku dom pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 1,5-2 kg jabłek
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka domowa
Wykonanie: -Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. -Schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do mąki. -Posiekać nożem. -Dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną. -Zagnieść szybko ciasto. -Podzielić na pół, zawinąć w folię -Włożyć do lodówki. Jabłka obrać,wykroić środki i pokroić w cieniutkie plasterki /używam mandoliny/. W zależności od gatunku jabłek można je podsmażyć kilka minut. Niektóre gatunki nie wymagają wstępnej obróbki i można je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. -Schłodzone kawałki ciasta rozwałkować na placki wielkości formy. -Jedną część ułożyć na dnie blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem. -Na ciasto nakładać warstwami plasterki jabłek /u mnie surowe/ posypując je cukrem wanilinowym i -Przykryć drugą częścią ciasta. -Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok.40-50 minut. Przestygniete ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Szarlotka domowa
Ciasto rozwałkować wyłozyć na nie jabłka i przykryć drugą częścią.
Szarlotka domowa
Wierzch ciasta podziurkować i wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika.
Szarlotka domowa
Piec w temperaturze 180 st C ok 40-50 minut.
Szarlotka domowa
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem i pokroić.