andruta11

andruta11

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Szarlotka Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto dla poczatkujacych,zawsze wychodzi i jest pyszne

Szarlotka Eli

Składniki:

Szarlotka Eli

 

  • 3 szklanki maki,najlepiej krupczatki
  • kostka margaryny, 250gram
  • 5 jajek
  • 1 kg jablek
  • 1,5szklanki cukru
  • kisiel dowolny smak
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • lyzka cukru waniliowego
  • lyzeczka cynamonu
  • sok z cytryny lyb szczypta kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Szarlotka Eli
Make,proszek do pieczenia i 2lyzki cukru, cukier waniliowy wspolnie wymieszac,dodac schlodzona margaryne i zoltka z jajek.Calosc zagniesc w jedna kule,gdyby ciasto slabo sie ze soba kleilo,dodac odrobine wody lub kwasnej smietany.Dobrze wyrobione ciasto odstawic do lodowki na 20-30min
Jablka obrac i zetrzec na grubej tarce,skropic sokiem z cytryny(kwasek cytrynowy) i polaczyc z cynamonem i 2lyzkami cukru.Bialka z jajek ubic na sztywna piane,pod koniec dodac szklanke cukru i kisiel.Wierzch wysmarownej balchy wylozyc 3/4 ciasta,oblozyc startymi jablkami,wylac na nie ubite bialka,a na sam wierzch pokruszyc pozostale ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni, 50 minut lub w prodzizu 60 minut