Sposób przygotowania:
Szarlotka Eli
Make,proszek do pieczenia i 2lyzki cukru, cukier waniliowy wspolnie wymieszac,dodac schlodzona margaryne i zoltka z jajek.Calosc zagniesc w jedna kule,gdyby ciasto slabo sie ze soba kleilo,dodac odrobine wody lub kwasnej smietany.Dobrze wyrobione ciasto odstawic do lodowki na 20-30min
Jablka obrac i zetrzec na grubej tarce,skropic sokiem z cytryny(kwasek cytrynowy) i polaczyc z cynamonem i 2lyzkami cukru.Bialka z jajek ubic na sztywna piane,pod koniec dodac szklanke cukru i kisiel.Wierzch wysmarownej balchy wylozyc 3/4 ciasta,oblozyc startymi jablkami,wylac na nie ubite bialka,a na sam wierzch pokruszyc pozostale ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni, 50 minut lub w prodzizu 60 minut
Jablka obrac i zetrzec na grubej tarce,skropic sokiem z cytryny(kwasek cytrynowy) i polaczyc z cynamonem i 2lyzkami cukru.Bialka z jajek ubic na sztywna piane,pod koniec dodac szklanke cukru i kisiel.Wierzch wysmarownej balchy wylozyc 3/4 ciasta,oblozyc startymi jablkami,wylac na nie ubite bialka,a na sam wierzch pokruszyc pozostale ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni, 50 minut lub w prodzizu 60 minut