WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Szarlotka i imbirowymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna szarlotka z imbirem zamiast tradycyjnego cynamonu.

Szarlotka i imbirowymi jabłkami

Składniki:

Szarlotka i imbirowymi jabłkami

 

 

  • kostka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka i imbirowymi jabłkami
Z mąki, szklanki cukru, masła, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wykrawamy środki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do nich pół szklanki cukru i mąkę ziemniaczaną. Imbir obieramy, ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do jabłek, dokładnie mieszamy. Połowę ciasta ścieramy na dno blaszki i uklepujemy. Możemy podpiec kilka minut w nagrzanym piekarniku. Na to wylewamy masę jabłkową i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180°C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.