czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Szarlotka Królewska

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mała wariacja na temat szarlotki ..:)

Szarlotka Królewska

Składniki:

Szarlotka Królewska

 

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • Na nadzienie:
  • 3 duże jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki rumu
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka Królewska
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę. Na środku ułożyć zimne masło i posiekać je z mąką. Dodać żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć co najmniej na 1 godz. do lodówki. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne tak, aby jabłko pozostało w całości. Jabłka pokroić w plastry i skropić sokiem cytrynowym. Rodzynki sparzyć, zalać rumem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę, uprzednio wysmarowaną masłem. Krążki jabłek rozłożyć na cieście, w środku każdego krążka umieścić po kilka rodzynek. Miód wymieszać z dżemem, przełożyć do teflonowego garnka i podgrzewać stale mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Jeszcze ciepłym polać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 220° C i piec ok. 30 min. Pychotka:)