Sposób przygotowania:
Szarlotka królewska z galaretką
Składniki kruchego ciasta posiekaj, zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Formę wyłóż pergaminem, wylep ciastem. Ponownie schłodź. Galaretkę dokładnie rozpuść w 2 szklankach wrzątku, wystudź. Rodzynki skrop rumem, odstaw do nasączenia. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, duś pod przykryciem, aż się rozpadną. Mus jabłkowy wystudź, po czym wymieszaj z proszkiem budyniowym. Dodaj rodzynki, cukier do smaku, cynamon i otarta skórkę z cytryny. Nadzienie rozsmaruj na dnie tortownicy wylepionej ciastem. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudź. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę. Odstaw do zastudzenia. Przykryj bita śmietaną i oprósz cynamonem.