dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Szarlotka królewska z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka królewska z galaretką

Szarlotka królewska z galaretką

Składniki:

Szarlotka królewska z galaretką

 

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki zimnej wody

 

  • nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 10 dag rodzynek
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 budyń waniliowy
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • cynamon
  • cytryna
  • 1 galaretka ananasowa
  • 2.5 szklanki bitej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka królewska z galaretką
Składniki kruchego ciasta posiekaj, zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Formę wyłóż pergaminem, wylep ciastem. Ponownie schłodź. Galaretkę dokładnie rozpuść w 2 szklankach wrzątku, wystudź. Rodzynki skrop rumem, odstaw do nasączenia. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, duś pod przykryciem, aż się rozpadną. Mus jabłkowy wystudź, po czym wymieszaj z proszkiem budyniowym. Dodaj rodzynki, cukier do smaku, cynamon i otarta skórkę z cytryny. Nadzienie rozsmaruj na dnie tortownicy wylepionej ciastem. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudź. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę. Odstaw do zastudzenia. Przykryj bita śmietaną i oprósz cynamonem.