Sposób przygotowania:
Szarlotka Lukrecji
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysypać na stolnicę. Dodać margarynę i porządnie posiekać nożem. Dodać cukry oraz kwaśną śmietanę i zarobić nożem ciasto. Następnie szybko zagniatamy ciasto i chowamy do woreczka foliowego. Schładzamy około godziny w lodówce. W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na grubej tarce jarzynowej. Podsmażamy na łyżeczce masła. Można dodać łyżkę cukru jeżeli jabłka są bardzo kwaśne. Dodajemy cynamon i smażymy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mała tortownicę ( u mnie 18 cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.. Dno wykładamy połową ciasta. Nakładamy na nie jabłka i zakrywamy drugim plackiem. Pieczemy około 40 minut aż się zezłoci wierzch.