olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Szarlotka na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosta w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczna szarlotka z rodzynkami i nutą cynamonu przygotowana na cieście kruchym pod warstwą puszystego białka.

Szarlotka na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście

 

  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 6 jabłek
  • 100 gram rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 białka

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście
Jabłka myję, a następnie obieram, przekrajam, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w plasterki. Na patelni topię masło, dodaję jabłka oraz cukier i rodzynki. Jabłka podsmażam do momentu odparowania soku. Następnie dodaję do podsmażonych jabłek cynamon połączony z cukrem waniliowym i całość przez chwilę podsmażam, w międzyczasie delikatnie mieszam zawartość patelni, po czym pozostawiam jabłka do wystygnięcia. Kruche ciasto przekładam do prostokątnej blachy i robię w nim delikatne nakłucia. Następnie na ciasto nakładam jabłka i wstawiam całość do nagrzanego do 190C piekarnika. Ciasto piekę przez 18 minut. W międzyczasie ubijam na sztywno białka, po upływie 18 minut wyjmuję na chwilę blachę z ciastem z piekarnika, nakładam białka i ponownie wstawiam je na 18 minut do piekarnika.
Szarlotka na kruchym cieście
Na patelni topię masło, dodaję jabłka oraz cukier i rodzynki. Jabłka podsmażam do momentu odparowania soku.
Szarlotka na kruchym cieście
Następnie dodaję do podsmażonych jabłek cynamon połączony z cukrem waniliowym i całość przez chwilę podsmażam, w międzyczasie delikatnie mieszam zawartość patelni, po czym pozostawiam jabłka do wystygnięcia.
Szarlotka na kruchym cieście
Kruche ciasto przekładam do prostokątnej blachy i robię w nim delikatne nakłucia.
Szarlotka na kruchym cieście
Następnie na ciasto nakładam jabłka i wstawiam całość do nagrzanego do 190C piekarnika. Ciasto piekę przez 18 minut.