Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym cieście
Jabłka myję, a następnie obieram, przekrajam, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w plasterki. Na patelni topię masło, dodaję jabłka oraz cukier i rodzynki. Jabłka podsmażam do momentu odparowania soku. Następnie dodaję do podsmażonych jabłek cynamon połączony z cukrem waniliowym i całość przez chwilę podsmażam, w międzyczasie delikatnie mieszam zawartość patelni, po czym pozostawiam jabłka do wystygnięcia. Kruche ciasto przekładam do prostokątnej blachy i robię w nim delikatne nakłucia. Następnie na ciasto nakładam jabłka i wstawiam całość do nagrzanego do 190C piekarnika. Ciasto piekę przez 18 minut. W międzyczasie ubijam na sztywno białka, po upływie 18 minut wyjmuję na chwilę blachę z ciastem z piekarnika, nakładam białka i ponownie wstawiam je na 18 minut do piekarnika.