Sposób przygotowania:
Szarlotka w cieście kruchym
Mąkę z dobrze schłodzoną margaryną posiekać na stolnicy, aby nie było grudek tłuszczu. Dodać przesiany cukier puder, odrobinę soli, żółtka i śmietanę, wymieszać nożem, a rękami tylko zlepić ciasto, nie wyrabiać. Co najmniej na 2 godziny włożyć do chłodziarki. Następnie podzielić ciasto na połowę. Część rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć blachę lekko natłuszczoną, aby około 1cm zachodziło na boki blachy. Obrane jabłka pokrajać w ósemki. Włożyć do naczynia z odrobiuną wody na dnie. Mieszając ogrzewać, aby odparować nadmiar wody. Odparowane jabłka przestudzić. Dodać do nich szczyptę cynamonu, wymieszać. Wyłożyć równą warstwą na ciasto. Z drugiej części ciasta rozwałkować cienki placek. Przykryć jabłka i starannie zlepić brzegi. Powierzchnię placka nakłuć dość gęsto widelcem. Wstawić szarlotkę do upieczenia, do bardzo nagrzanego piekarnika, a gdy się ciasto lekko zrumieni, wyjąć z piekarnika, posypać obficie cukrem pudrem. Krajać ostrym nożem dopiero po wystudzeniu.