Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym cieście
Z mąki, 1 szklanki cukru pudru, dość miękkiej margaryny, 4 żółtek, proszku do pieczenia, szczypty soli i kilku kropel aromatu waniliowego zagnieść ręcznie jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - większą (około 2/3 całości) i mniejszą (około 1/3 całości). Mniejszą część ciasta owinąć folią i przełożyć do zamrażalnika. Średniej wielkości blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Umyte jabłka obrać ze skórek i zetrzeć je do miski na dużych oczkach tarki. Do startych jabłek dodać brązowy i waniliowy cukier, bułkę tartą i sporą dawkę cynamonu. Wymieszać starte jabłka z dodanymi składnikami. Spód blachy wyścielony papierem do pieczenia wylepić większą częścią ciasta. Na wylepiony spód wyłożyć starte jabłka wymieszane z dodatkami. Wyjąć mniejszą część surowego jeszcze ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na wierzch jabłek, na górę ciasta na tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około godzinę. Po upieczeniu szarlotkę odstawić do ostygnięcia, a gdy wystygnie obsypać ją po wierzchu cukrem pudrem przesianym przez siteczko.