nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Szarlotka na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosta do zrobienia, ale pyszna szarlotka w kruchym cieście świetnie nadaje się do kawy, czy do kubka zimnego mleka.

Szarlotka na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru plus trochę do posypania upieczonej szarlotki po wierzchu
  • 4 żółtka
  • 250g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • 5 dużych jabłek
  • 2,5 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście
Z mąki, 1 szklanki cukru pudru, dość miękkiej margaryny, 4 żółtek, proszku do pieczenia, szczypty soli i kilku kropel aromatu waniliowego zagnieść ręcznie jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - większą (około 2/3 całości) i mniejszą (około 1/3 całości). Mniejszą część ciasta owinąć folią i przełożyć do zamrażalnika. Średniej wielkości blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Umyte jabłka obrać ze skórek i zetrzeć je do miski na dużych oczkach tarki. Do startych jabłek dodać brązowy i waniliowy cukier, bułkę tartą i sporą dawkę cynamonu. Wymieszać starte jabłka z dodanymi składnikami. Spód blachy wyścielony papierem do pieczenia wylepić większą częścią ciasta. Na wylepiony spód wyłożyć starte jabłka wymieszane z dodatkami. Wyjąć mniejszą część surowego jeszcze ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na wierzch jabłek, na górę ciasta na tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około godzinę. Po upieczeniu szarlotkę odstawić do ostygnięcia, a gdy wystygnie obsypać ją po wierzchu cukrem pudrem przesianym przez siteczko. 
Szarlotka na kruchym cieście
Zagniecione ręcznie kruche ciasto na szarlotkę podzielone na dwie części
Szarlotka na kruchym cieście
Obrane i starte na tarce jabłka wymieszane z cukrami bułką tartą i cynamonem
Szarlotka na kruchym cieście
Jabłka wyłozone na wylepiony wcześniej w blaszce spód ciasta
Szarlotka na kruchym cieście
Surowa jeszcze szarlotka tuż przed wstawieniem jej do piekarnika