Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym cieście
Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy na kostki, dodajemy do mąki, dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na pół. Ja podzieliłam na jedną większą część i jedną trochę mniejszą. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Nadzienie: Starte jabłka umieszczamy w rondelku, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez ok. 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie i bokach rozkładamy ciasto (większą odłożoną do lodówki część) i podpiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Opcjonalnie posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek). Rozkładamy na cieście jabłka. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 45 min. do zarumienienia góry.