SUPERPRZEPIS

Szarlotka na kruchym cieście

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Szarlotka na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Pyszna szarlotka na kruchym cieście. Prosta w przygotowaniu. Idealna na spotkania ze znajomymi przy kawie, czy herbacie. Uwielbiana przez dzieci.

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście

 

  • Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm.

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 150g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

 

  • Składniki na nadzienie:
  • 8 kwaskowatych jabłek, obranych, startych na tartce
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście
Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy na kostki, dodajemy do mąki, dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na pół. Ja podzieliłam na jedną większą część i jedną trochę mniejszą. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Nadzienie: Starte jabłka umieszczamy w rondelku, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez ok. 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie i bokach rozkładamy ciasto (większą odłożoną do lodówki część) i podpiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Opcjonalnie posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek). Rozkładamy na cieście jabłka. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 45 min. do zarumienienia góry.
Szarlotka na kruchym cieście
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy na kostki, dodajemy do mąki, dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na pół. Ja podzieliłam na jedną większą część i jedną trochę mniejszą Ciasto wk
Szarlotka na kruchym cieście
Starte jabłka umieszczamy w rondelku, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez ok. 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana
Szarlotka na kruchym cieście
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie i bokach rozkładamy ciasto (większą odłożoną do lodówki część) i podpiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut.
Szarlotka na kruchym cieście
Wyjmujemy z piekarnika. Opcjonalnie posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek). Rozkładamy na cieście jabłka. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 45 min. do zarumienienia góry.