Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szarlotka z kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szarlotka na kruchym cieście, z tartymi jabłkami z sokiem cytrynowym i cynamonem, z kruszonką z wiórkami kokosowymi.

Szarlotka z kokosową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z kokosową kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki palmy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • Kruszonka:
  • 1/4 kostki palmy
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 32 g cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 1 duża cytryna
  • 4 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kokosową kruszonką
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Ciasto rozłożyć na dnie natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (ok. 22 x 27 cm). Ciasto lekko oprószyć mąką. Wszystkie składniki kruszonki przełożyć do miski, zagnieść, a następnie rozkruszyć. Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych), od razu polać sokiem z cytryny. Do jabłek dodać cukier i cynamon, wymieszać. Z jabłek odcisnąć nadmiar soku (można go wypić). Jabłka rozłożyć na cieście. Na wierzchu rozsypać przygotowaną kruszonkę. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piec ok. 55 minut (aż się ładnie zrumieni). Upieczone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Szarlotka z kokosową kruszonką
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Szarlotka z kokosową kruszonką
Przygotowana kruszonka z wiórkami kokosowymi.
Szarlotka z kokosową kruszonką
Tarte jabłka z sokiem cytrynowym cukrem i cynamonem.
Szarlotka z kokosową kruszonką
Przygotowana kruszonka rozsypana na rozłożonych na cieście jabłkach.