mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szarlotka pieczona na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasto jabłkowe pieczone na biszkopcie:)

Szarlotka pieczona na biszkopcie

Składniki:

Szarlotka pieczona na biszkopcie

 

 

 

  • Wierzch:
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • szczypta proszku

Sposób przygotowania:

Szarlotka pieczona na biszkopcie
Masa jabłkowa: Do rondelka wkładam jabłka ze słoika, dodaję cukier do smaku, cynamon i bułkę tartą lub kaszę mannę. Mieszam dokładnie i podgrzewam kilka minut, zdejmuję z ognia i lekko studzę. Wierzch: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, dodaję żółtka i dalej miksuję. Na koniec wsypuję przesianą mąkę z proszkiem, mieszam łyżką. Na upieczony biszkopt wykładam ciepłą masę jabłkową. A na to wylewam ostrożnie ciasto biszkoptowe, rozsmarowuję równomiernie i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok. 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu oprószam ciasto cukrem pudrem.