Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Szarlotka po królewsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wyborna szarlotka, o tradycyjnym smaku ale w lepszej wersji

Szarlotka po królewsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka po królewsku

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka po królewsku
Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie cząstki, wsypujemy przyprawę do jabłecznika oraz cukire z wanilią i mieszamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy cukier, miękkie masło oraz zmieszany z jogurtem proszek do pieczenia - zagnitamy gładkie ciasto, które dzielimy na 2 części, gdzie jedna jest nieco większa od drugiej. Większa cienko wałkujemy i wykładamy nią tortownice, zarówno dół oraz brzegi, a nadmiaru ciasta nie odcinamy. Spód tortownicy wysypujemy bułką tartą i układamy na nim przygotowane jabłka. pozostałe ciasto również cienko wałkujemy i kroimy w w pasy o szerokości ok. 3cm. Na jabłkach układamy z ciasta kratę, a nadmiar ciasta z pierwszej części którego nie odcinaliśmy nadkładamy na brzegi ciasta. Szarlotkę pieczemy przez godzinę w temp 180*
Szarlotka po królewsku
do pokrojonych jabłek wsypujemy całą przyprawę .
Szarlotka po królewsku
Ciasto posypujemy bułką tartą, układamy jabłka
Szarlotka po królewsku
po czym układamy na nim jabłka. wałkujemy cviasti
Szarlotka po królewsku
wałkujemy i kroimy w w pasy o szerokości ok. 3cm..