Sposób przygotowania:
Szarlotka po królewsku
Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie cząstki, wsypujemy przyprawę do jabłecznika oraz cukire z wanilią i mieszamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy cukier, miękkie masło oraz zmieszany z jogurtem proszek do pieczenia - zagnitamy gładkie ciasto, które dzielimy na 2 części, gdzie jedna jest nieco większa od drugiej. Większa cienko wałkujemy i wykładamy nią tortownice, zarówno dół oraz brzegi, a nadmiaru ciasta nie odcinamy. Spód tortownicy wysypujemy bułką tartą i układamy na nim przygotowane jabłka. pozostałe ciasto również cienko wałkujemy i kroimy w w pasy o szerokości ok. 3cm. Na jabłkach układamy z ciasta kratę, a nadmiar ciasta z pierwszej części którego nie odcinaliśmy nadkładamy na brzegi ciasta. Szarlotkę pieczemy przez godzinę w temp 180*
edytaha
monikaT83