agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Szarlotka- pychotka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szarlotka smakuje rewelacyjnie, polecam

Szarlotka- pychotka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka- pychotka

 

  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 700 g obranych i wydrążonych jabłek
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 200 ml wody
  • 1 Galaretka o smaku pomarańczowym
  • 400 ml schłodzonego mleka
  • szczypta cynamonu
  • 2 bite śmietany w proszku
  • czekolada tarta do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka- pychotka
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasto. Sparzyć wrzątkiem jajka, mąkę przesiać na sicie. Mąkę połączyć zproszkiem do pieczenia, dodać masło miękkie, cukier puder, cukier waniliowy oraz jajka. Połączyć składniki i zagnieść je aby było sprężyste i gładkie. Ciasto równomiernie rozłożyć na natłuszczonej blasze. Włożyć ciasto do gorącego piekarnika to temp. 180 stopni C. Piec około 30 min. Jabłka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, obrać i drobno pokroić, dodać cukier, szklankę wody. Gotować do miękkości cały czas mieszając aby się jabłka nie przypaliły. Garnek zestawić z ognia, dodać galaretkę pomarańczową, wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Na upieczone ciasto rozsmarować gorącą masę jabłkową i odstawić do wystudzenia. Do wysokiego naczynia wlać 400 ml zimnego mleka, wsypać zawartość torebki z bitą śmietaną, dodać szczyptę cynamonu i wymieszać, ubijać mikserem do uzyskania kremowej i puszystej masy. Ubitą śmietanę nałożyć na wierzch masy jabłkowej, zetrzeć czekoladę i posypać czekoladą wierzch ciasta.
Szarlotka- pychotka
moja szarlotka- pychotka, pyszna, delikatna