Sposób przygotowania:
Szarlotka- pychotka
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasto. Sparzyć wrzątkiem jajka, mąkę przesiać na sicie. Mąkę połączyć zproszkiem do pieczenia, dodać masło miękkie, cukier puder, cukier waniliowy oraz jajka. Połączyć składniki i zagnieść je aby było sprężyste i gładkie. Ciasto równomiernie rozłożyć na natłuszczonej blasze. Włożyć ciasto do gorącego piekarnika to temp. 180 stopni C. Piec około 30 min. Jabłka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, obrać i drobno pokroić, dodać cukier, szklankę wody. Gotować do miękkości cały czas mieszając aby się jabłka nie przypaliły. Garnek zestawić z ognia, dodać galaretkę pomarańczową, wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Na upieczone ciasto rozsmarować gorącą masę jabłkową i odstawić do wystudzenia. Do wysokiego naczynia wlać 400 ml zimnego mleka, wsypać zawartość torebki z bitą śmietaną, dodać szczyptę cynamonu i wymieszać, ubijać mikserem do uzyskania kremowej i puszystej masy. Ubitą śmietanę nałożyć na wierzch masy jabłkowej, zetrzeć czekoladę i posypać czekoladą wierzch ciasta.
2milutka
agnieszkalider