Sposób przygotowania:
Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawin
Blaszkę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 155-160 stopni z termo obiegiem. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kaszę mannę, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać i rozsypać na trzy równe porcje. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z przyprawami i żurawiną (jabłka powinny być dobrze przyprawione sokiem z cytryny) Dno blaszki równomiernie pokryć pierwszą porcją suchych składników. Na to małymi porcjami rozłożyć połowę masy jabłkowej, wyrównać. Na jabłka rozsypać drugą porcję suchych składników, a nie rozłożyć pozostałe jabłka. Przykryć trzecią warstwą suchych składników, na wierzchu ułożyć plasterki zimnego masła. Piec około 60 minut.
Ela Dz
edytaha
Hehe, dobry model z Twojego męża. Mój zajadał, mlaskał i z każdym kawałkiem bardziej mu smakowało :)
2milutka
edytaha
Szczerze? No to nie mam :( Ale jeszcze upiekę :) :)
zbysiowa
To ja się ustawiam w kolejce ;)
edytaha
Już zapisałam w kajeciku :)))