edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawin

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Szarlotka sypana z trzcinowym cukrem, cynamonem, kardamonem i żurawiną. Lubię to ciasto zarówno na zimno, jak i na gorąco z porcyjką lodów śmietankowych :)

Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawin Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawin

 

  • CIASTO SYPANE:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru wanilinowego
  • zimne masło (prawie cała kostka, zależy jak grube plasterki pokroimy)
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1,2 kg jabłek
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta imbiru
  • łyżka rumu
  • 10 dag żurawiny suszonej

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawin
Blaszkę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 155-160 stopni z termo obiegiem. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kaszę mannę, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać i rozsypać na trzy równe porcje. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z przyprawami i żurawiną (jabłka powinny być dobrze przyprawione sokiem z cytryny) Dno blaszki równomiernie pokryć pierwszą porcją suchych składników. Na to małymi porcjami rozłożyć połowę masy jabłkowej, wyrównać. Na jabłka rozsypać drugą porcję suchych składników, a nie rozłożyć pozostałe jabłka. Przykryć trzecią warstwą suchych składników, na wierzchu ułożyć plasterki zimnego masła. Piec około 60 minut.
Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawin
Na warstwie sypkich składników rozłożyć połowę masy jabłkowej.
Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawin
Masę jabłkową przysypać równą warstwą sypkich składników.
Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawin
Wierzch ciasta przykryć plasterkami zimnego masła.
Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawin
Piec godzinę aż skórka bedzie apetycznie zrumieniona i chrupiąca.