Sposób przygotowania:
Szarlotka sypana z ananasem
Do miski wsypujemy składniki sypkie: kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy i dzielimy na 3 części: dwie większe i jedną mniejszą. Masło (dobrze schłodzone, najlepiej w zamrażarce dzielimy na 3 części: 100 g i 2x po 50 g. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ananasa osączamy i kroimy w kosteczkę lub paseczki. Tortownicę smarujemy masłem. Na spód wsypujemy większą część suchych składników, na to ścieramy 50 g masła, wykładamy jabłka, połowę ananasa i 1/3 wiórków kokosowych. Następnie czynność powtarzamy. Na wierzch wysypujemy pozostałą,mniejszą część suchych składników, na to ścieramy masło (100 g) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st i pieczemy ciasto przez 60 - 70 min. Studzimy w uchylonym piekarniku.