renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Szarlotka sypana z sezamem i orzechami w miodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, wilgotna szarlotka, świetnie smakująca na ciepło z czekoladowymi lodami i popijana popołudniową kawką.

Szarlotka sypana z sezamem i orzechami w miodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka sypana z sezamem i orzechami w miodzie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana z sezamem i orzechami w miodzie
W misce wywieszać cukier, cukier cynamonowy, mąkę, kaszę mannę, sezam i proszek do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z cynamonem. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno warstwy: część mieszanki suchych składników, część jabłek, orzechy w miodzie, składniki suche, jabłka, składniki suche, masło w płatkach. Piec w 175 stopniach ok. 45 minut. Można podawać na ciepło z lodami.
Szarlotka sypana z sezamem i orzechami w miodzie
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą.
Szarlotka sypana z sezamem i orzechami w miodzie
Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z cynamonem.
Szarlotka sypana z sezamem i orzechami w miodzie
Składniki układać warstwami w tortownicy.
Szarlotka sypana z sezamem i orzechami w miodzie
Na wierzch położyć płatki masła i piec ok 45 minut.