Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Szarlotka tutti frutti

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka tutti frutti to jabłka, gruszki i brzoskwinie w kruchym cieście z pianką, dobra zarówno na ciepło jak i na zimno, z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Szarlotka tutti frutti Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka tutti frutti

Ciasto

  • 3 szkl mąki
  • 5 żółtek
  • 250g margaryny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia

Pianka

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Szarlotka tutti frutti
Ciasto: Suche składniki mieszam, dodaję starta na tarce margarynę , żółtka mieszam i zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części, dwie z nich owijam folią i wkładam do zamrażarki na co najmniej godzinę.

Trzecią część ciasta rozwałkowuje i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam na 1h do lodówki.

Po tym czasie ciasto nakłuwam widelcem i piekę 15 minut w temp 200 stopni. Wyjmuję i studzę.

Owoce i pianka: Owoce obieram i kroję na plasterki mieszam z sokiem z cytryny. Na podpieczone ciasto wysypuję owoce, wyrównuję powierzchnie i posypuję cynamonem.

Na owoce ścierem jedną część ciasta. Białka ubijam, dodaję cukier puder a następnie mąkę ziemniaczaną i mieszam łyżką.

Piankę przekładam na ciasto wyrównuję powierzchnie i ścieram ostatnią część ciasta. Piec ok 1 h w temp 190 stopni.  
Szarlotka tutti frutti
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części
Szarlotka tutti frutti
Owoce obrać , pokroić na kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny
Szarlotka tutti frutti
Owoce wyłożyć na podpieczony spód i obsypać cynamonem
Szarlotka tutti frutti
Na owoce zetrzeć ciasto z zamrażarki , wyłożyć piankę i trzecie ciasto. Upiec

Tagi:

owoce ciasto