Sposób przygotowania:
Różana szarlotka w kratkęCiasto kruche:
Mąkę pszenną mieszam z mąką kukurydzianą i cukrami, dodaję płatki zimnego masła z lodówki oraz śmietanę i żółtka, siekam całość nożem a następnie szybko zagniatam aby dodatkowo nie ogrzewać ciasta.
ETAP 2:
Ciasto dzielę na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Mniejszą wkładam do lodówki.
ETAP 3:
Większą częścią ciasta wylepiam lub rozwałkowuję na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej wcześniej pergaminem.
ETAP 4:
Masę uprażonych jabłek mieszam z konfiturą różaną i wykładam na ciasto kruche,
ETAP 5:
pozostałe ciasto wyciągam z lodówki, wałkuję i tnę na jednakowej szerokości paski, ukladam kratkę na jabłkach.
Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia. Całkiem zimne oprószam przed podaniem cukrem pudrem. Podaję z filiżanką aromatycznej herbaty