SUPERPRZEPIS

Różana szarlotka w kratkę

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Różana szarlotka w kratkę Więcej zdjęć (2)

Klasyczna szarlotka z różanym twistem. Przepyszne połączenie kruchego ciasta, kwaskowej masy jabłkowej z różaną konfiturą która nadaje jej szczególny charakter. Nie wymaga dużej wprawy, smakuje wyjątkowo. Polecam do filiżanki aromatycznej herbaty!

Składniki:

Różana szarlotka w kratkę

Ciasto:

Masa :

  • 1 litr prażonych winnych jabłek z cukrem
  • 2 czubate łyżki konfitury z płatków róż
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Różana szarlotka w kratkę

Ciasto kruche:

Różana szarlotka w kratkę
skladniki ciasta mieszamy ze sobą i zagniatamy

Mąkę pszenną mieszam z mąką kukurydzianą i cukrami, dodaję płatki zimnego masła z lodówki oraz śmietanę i żółtka, siekam całość nożem a następnie szybko zagniatam aby dodatkowo nie ogrzewać ciasta.

ETAP 2:

Różana szarlotka w kratkę
gotowe ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejszą i większą

Ciasto dzielę na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Mniejszą wkładam do lodówki.

ETAP 3:

Różana szarlotka w kratkę
gotowym ciastem wylepiam do blaszki do pieczenia

Większą częścią ciasta wylepiam lub rozwałkowuję na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej wcześniej pergaminem.

ETAP 4:

Różana szarlotka w kratkę
gotowa masa jabłkowa rozsmarowana na cieście

Masę uprażonych jabłek mieszam z konfiturą różaną i wykładam na ciasto kruche,

ETAP 5:

Różana szarlotka w kratkę
gotowa szarlotka na chwilę przed pieczeniem

pozostałe ciasto wyciągam z lodówki, wałkuję i tnę na jednakowej szerokości paski, ukladam kratkę na jabłkach.

Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia. Całkiem zimne oprószam przed podaniem cukrem pudrem. Podaję z filiżanką aromatycznej herbaty


Tagi:

szarlotka