Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Szarlotka wg Agiatis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szarlotka na kruchym spodzie.

Szarlotka wg Agiatis

Składniki:

Szarlotka wg Agiatis

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka wg Agiatis
Mąkę w misce łączymy z cukrem pudrem, następnie dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło i żółtka. Ugniatamy ciasto. Blachę smarujemy masłem, 3/4 ciasta przekładamy na blachę ugniatamy dłońmi, aby przykryło spód blachy, resztę wstawiamy do zamrażalnika. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Zapiekamy do lekkiego zarumienienia się (ok10 minut). Obrane i pokrojone w cząstki jabłka przekładamy do garnka, dusimy pod przykryciem ok15 minut. Następnie dodajemy cukier i cynamon.Całość delikatnie mieszamy. Na upieczone ciasto rozsypujemy bułkę tatą, dodajemy jabłka, wyrównujemy powierzchnię, wyciągamy pozostałą część kruchego ciasta z zamrażalnika, ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy po całej powierzchni ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C około godzinę. Podajemy najlepiej ciepłą z kleksem śmietany, lub gałką ulubionych lodów.