MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Szarlotka wg Marii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna szarlotka sypana , łatwa i szybka z tegorocznych jabłek.

Szarlotka wg Marii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka wg Marii

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka wg Marii
Do miski wsypujemy mąkę,kaszę, proszek, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Masło wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.Sypkie składniki dzielimy na 3 części. Jabłka dzielimy na 2 części.Na dno tortownicy wsypujemy 1/3 część składników sypanych, następnie układamy połowę jabłek , posypujemy cynamonem i ścieramy 100g masła na tarce o dużych oczkach i układamy równomiernie. Następnie powtarzamy : produkty sypie, jabłka ( wraz z sokiem ,który powstał podczas tarcia), cynamon , produkty sypkie i starte 100g masła.Tortownicę wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy 50 minut. Podczas pieczenia warto włożyć na spód piekarnika dużą formę, gdyż z tortownicy wypłynie (około 3 łyżki) soku i masła.Ciasto można kroić po upieczeniu i podawać na ciepło np. z lodami waniliowymi lub posypać cukrem pudrem.
Szarlotka wg Marii
Do miski wyspujemy produkty sypkie i mieszamy.
Szarlotka wg Marii
Jabłka obieramy ,usuwamy gniazda nasienne.
Szarlotka wg Marii
Jabłka ścieramy na tarce o duzych oczkach .
Szarlotka wg Marii
W tortownicy układamy naprzemian:produkty sypie, jabłka, cynamon, masło.