Sposób przygotowania:
Szarlotka wg Marii
Do miski wsypujemy mąkę,kaszę, proszek, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Masło wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.Sypkie składniki dzielimy na 3 części. Jabłka dzielimy na 2 części.Na dno tortownicy wsypujemy 1/3 część składników sypanych, następnie układamy połowę jabłek , posypujemy cynamonem i ścieramy 100g masła na tarce o dużych oczkach i układamy równomiernie. Następnie powtarzamy : produkty sypie, jabłka ( wraz z sokiem ,który powstał podczas tarcia), cynamon , produkty sypkie i starte 100g masła.Tortownicę wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy 50 minut. Podczas pieczenia warto włożyć na spód piekarnika dużą formę, gdyż z tortownicy wypłynie (około 3 łyżki) soku i masła.Ciasto można kroić po upieczeniu i podawać na ciepło np. z lodami waniliowymi lub posypać cukrem pudrem.