Sposób przygotowania:
Szarlotka wysmienita
Z mąki, masła, cukru, jajka i soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 min. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na cząstki. Jabłka, cukier, cynamon, wódkę, orzechy laskowe i rodzynki włożyć do rondelka, przykryć, dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ostudzić. Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, rozsypać groch. Piec 12-15 min w temp. 200°C. Papier z grochem zdjąć z ciasta. Spód ciasta oprószyć tartą bułką, wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać wierzch. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, ułożyć kratkę, posmarować rozmąconym żółtkiem. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, piec ok. 15 min w temp. 175°C, aż kratka się zrumieni, wyjąć, ostudzić. Konfiturę morelową przetrzeć przez sitko, podgrzać z jedną łyżką wody. Ciasto wyjąć z formy, posmarować konfiturą, brzeg obsypać posiekanymi pistacjami.