blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Szarlotka wysmienita

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała szarlotka koniecznie ją wypróbuj!!!

Szarlotka wysmienita

Składniki:

Szarlotka wysmienita

 

  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy
  • suchy groch do pieczenia
  • żółtko

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka wysmienita
Z mąki, masła, cukru, jajka i soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 min. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na cząstki. Jabłka, cukier, cynamon, wódkę, orzechy laskowe i rodzynki włożyć do rondelka, przykryć, dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ostudzić. Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, rozsypać groch. Piec 12-15 min w temp. 200°C. Papier z grochem zdjąć z ciasta. Spód ciasta oprószyć tartą bułką, wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać wierzch. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, ułożyć kratkę, posmarować rozmąconym żółtkiem. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, piec ok. 15 min w temp. 175°C, aż kratka się zrumieni, wyjąć, ostudzić. Konfiturę morelową przetrzeć przez sitko, podgrzać z jedną łyżką wody. Ciasto wyjąć z formy, posmarować konfiturą, brzeg obsypać posiekanymi pistacjami.