Sposób przygotowania:
Szarlotka z bezą
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i posiekane masło. Wszystko szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Dodajemy cukier i cynamon - mieszamy. Ciasto wałkujemy, dodajemy mąki w razie potrzeby. Formę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Częścią ciasta wykładamy dno tortownicy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180stopni. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy powoli cukier. Gdy masa zrobi się jednolita, dodajemy budyń - miksujemy. Boki tortownicy wykładamy resztą ciasta. Dodajemy jabłka, wyrównujemy. Na koniec nakładamy pianę z białek, widelcem formując "stożki". Ciasto pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180stopni.