Sposób przygotowania:
Szarlotka z budyniem
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, zimną margarynę, śmietanę i żółtka jaj. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną wkładamy do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód i brzegi blaszki. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Układamy je na cieście i oprószamy cynamonem oraz opcjonalnie cukrem. 800 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka dodajemy zawiesinę z budyniu i gotujemy do zgęstnienia. Gorący budyń wykładamy na jabłka. Ciasto, które zmroziliśmy ścieramy na tarce jarzynowej na budyń. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciasto pieczemy około 50 minut.
MaciekM