Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Szarlotka z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fajne urozmaicenie dla zwykłej szarlotki. Połączenie kruchego ciasta, jabłek i budyniu naprawdę się sprawdza.

Szarlotka z budyniem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka z budyniem

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, zimną margarynę, śmietanę i żółtka jaj. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną wkładamy do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód i brzegi blaszki. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Układamy je na cieście i oprószamy cynamonem oraz opcjonalnie cukrem. 800 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka dodajemy zawiesinę z budyniu i gotujemy do zgęstnienia. Gorący budyń wykładamy na jabłka. Ciasto, które zmroziliśmy ścieramy na tarce jarzynowej na budyń. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciasto pieczemy około 50 minut.
Szarlotka z budyniem
Jabłka wykładamy na cieście, które wyłożyliśmy w blaszce.
Szarlotka z budyniem
EtNa jabłka wykładamy jeszcze gorący budyń.
Szarlotka z budyniem
Na budyń ścieramy tarką zmrożone ciasto.