Sposób przygotowania:
Szarlotka z cukinią
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolicę. Dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy dołeczek, do którego wbijamy 2 jajka i 2 żółtka, dodajemy pokrojoną, miękką margarynę, śmietanę 18 proc., cukier waniliowy, cukier i zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki lub zamrażalnika. Wcześniej przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do garnka, dusimy do momentu, gdy jabłka się rozpadną dodajemy cynamon i do smaku cukier. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy ciasto się schłodzi dzielimy je ja dwie części, jedną z nich po rozwałkowaniu wylepiamy spód i brzegi dużej blaszki, nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem z cukinii. Na dżem wykładamy nadzienie z jabłek. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na jabłka. Również nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Gdy ciasto się schłodzi dzielimy je ja dwie części, jedną z nich po rozwałkowaniu wylepiamy spód i brzegi dużej blaszki, nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem z cukinii. Na dżem wykładamy nadzienie z jabłek. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na jabłka. Również nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
zbysiowa