SUPERPRZEPIS

Szarlotka z dżemem porzeczkowym i pianką

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Szarlotka z  dżemem porzeczkowym i pianką

Szarlotka z dużą ilością jabłek pokrojonych w plasterki, do tego niewielki akcent w postaci dżemu z czarnych porzeczek i lekka budyniowa pianka.

Składniki:

Szarlotka z dżemem porzeczkowym i pianką

 

CIASTO KRUCHE:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek 
  • 1 łyżka śmietany

PIANKA BUDYNIOWA:

Sposób przygotowania:

Szarlotka z dżemem porzeczkowym i pianką

ETAP 1:

Szarlotka z  dżemem porzeczkowym i pianką
Część kruchego ciasta rozwałkować i wylepić dno formy.

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.  2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wstawić do lodówki  i schłodzić również 1/3 ciasta.

ETAP 2:

Szarlotka z  dżemem porzeczkowym i pianką
Pokrojone jabłka doprawić cynamonem wg gustu.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Oprószyć delikatnie cynamonem i wymieszać.

ETAP 3:

Szarlotka z  dżemem porzeczkowym i pianką
Białka ubić na sztywno z cukrem, budyniem i olejem.

Białka ubijać ze szczyptą soli, do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty i wsypać budyń w proszku. Na końcu cienkim strumykiem wlać olej.

ETAP 4:

Na schłodzonym cieście rozsmarować dżem, rozłożyć jabłka i wyłożyć piankę budyniową. Wyrównać, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta, przy użyciu tarki jarzynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 60 min. Smacznego :)