SUPERPRZEPIS

Szarlotka z pianką jogurtową

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Szarlotka z pianką jogurtową

Lubię wariacje na temat szarlotki, dlatego swoją tym razem wzbogaciłam pianką na bazie jogurtu naturalnego i tym samym wykorzystałam białka z kruchego ciasta :)

Składniki:

Szarlotka z pianką jogurtową

 

KRUCHE CIASTO:

JOGURTOWA PIANKA:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 50g masła
  • 2 budynie śmietankowe

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianką jogurtową

ETAP 1:

Szarlotka z pianką jogurtową
Połowe ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej i podpiec.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno formy (21×30) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15min.

ETAP 2:

Szarlotka z pianką jogurtową
Do skrojonych jabłek dodać cynamon i goździki.

Jabłka obrać i skroić w kostkę lub plasterki pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło i wrzucić jabłka. Dodać goździki, cynamon i prażyć, aż zmiękną. Można do jabłek dodać cukier w zależności od ich gatunku. Usunąć goździki.

ETAP 3:

Szarlotka z pianką jogurtową
Jogurt dokładnie połączyć z proszkiem budyniowym.

Jogurt wymieszać z proszkiem budyniowym i rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Białka ubić ze szczyptą soli, a kiedy zaczną sztywnieć dodawać partiami cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści delikatnie połączyć z mieszanką jogurtową.

ETAP 4:

Szarlotka z pianką jogurtową
Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka.

Kiedy spód będzie podpieczony wyłożyć jabłka. Wyrównać i nałożyć piankę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciast. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 40min. Smacznego


Tagi:

szarlotka