Sposób przygotowania:
Szarlotka z pianką jogurtowąETAP 1:
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno formy (21×30) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15min.
ETAP 2:
Jabłka obrać i skroić w kostkę lub plasterki pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło i wrzucić jabłka. Dodać goździki, cynamon i prażyć, aż zmiękną. Można do jabłek dodać cukier w zależności od ich gatunku. Usunąć goździki.
ETAP 3:
Jogurt wymieszać z proszkiem budyniowym i rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Białka ubić ze szczyptą soli, a kiedy zaczną sztywnieć dodawać partiami cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści delikatnie połączyć z mieszanką jogurtową.
ETAP 4:
Kiedy spód będzie podpieczony wyłożyć jabłka. Wyrównać i nałożyć piankę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciast. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 40min. Smacznego