peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Szarlotka z kawałkami jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna szarlotka z polskich jabłek - zadziwiające ileż różnych smaków może mieć to tradycyjne ciasto!

Szarlotka z kawałkami jabłek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka z kawałkami jabłek

 

  • Składniki na blachę 25 x 35

 

  • Na ciasto:

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250g masła roślinnego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 50g cukru pudru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Na obłożenie:

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kawałkami jabłek
Z mąki, masła roślinnego, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto, wkładamy w woreczek foliowy i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Jabłka myjemy, obieramy kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazda nasiennego - kroimy w kostkę (niezbyt drobno). Z lodówki wyjmujemy ciasto, oddzielamy 2/3 - wykładamy nim blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i podpiekamy przez około 10 minut. W dużym (szerokim) rondlu rozpuszczamy masło roślinne, dodajemy brązowy cukier i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Do rondla dorzucamy posiekane jabłka, cynamon i goździki. Podsmażamy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jabłka nie powinny się rozgotować. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka (wcześniej usuwamy goździki). Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta. Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 220°C.
Szarlotka z kawałkami jabłek
Po upieczeniu - Szarlotka z kawałkami jabłek