Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Szarlotka z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybka szarlotka z bezą kokosową. Jest łatwa do przygotowania i zawsze wychodzi. Piekę ją często, nie tylko w "jabłkowym sezonie".

Szarlotka z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z kokosem

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Beza kokosowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kokosem
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, aby nie sczerniały skropić sokiem z cytryny, dodać miód i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną, kolejno porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć równomiernie ciasto. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Włożyć do nagrzanym piekarnika do 180°C i zapiec przez 20 min. Białka ubić ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Kolejno porcjami dodawać wiórki kokosowe, już delikatnie mieszając. Taką bezą rozsmarować nasze zapieczone ciasto i wstawić jeszcze na 30 min. do pieczenia.
Szarlotka z kokosem
Etap 1 Jabłka zetrzeć, skropić sokiem z cytryny i dodać miód.
Szarlotka z kokosem
Etap 2 Z podanych składników przygotować ciasto.
Szarlotka z kokosem
Etap 3 Ciasto wyłożyć na blachę i kolejno wylać jabłka.
Szarlotka z kokosem
Etap 4 Po wstępnym zapieczeniu, wyłożyć bezę kokosową.