mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szarlotka z kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest jesień, a więc i musi być szarlotka! Tym razem z pyszną chrupiącą kruszonką, cudownie pachnącą kokosem:)

Szarlotka z kokosową kruszonką

Składniki:

Szarlotka z kokosową kruszonką

 

  • Ciasto:

 

  • 3 szkl. mąki (wystarczą 2 szkl.)
  • 1 szkl. cukru (3/4 szkl.)
  • 200 g masła (150 g)
  • 2 jajka
  • 1- 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżecz. proszku
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie (na blachę 25 x 40 cm):

 

  • 6 dużych jabłek (lub 2 litrowe słoiki smażonych jabłek)
  • 3-4 łyżki cukru (+/- w zależności od słodkości owoców)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki kaszy manny

 

  • Kruszonka (składniki na blachę 25 x 40 cm):

 

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. kokosu

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kokosową kruszonką
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy. Z gotowego formujemy dużą kulę i na godzinę wkładamy ją do lodówki.

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem oraz manną.

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę (prostokątną o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy pergaminem.

Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na ciasto kładziemy warstwę jabłek.

Z kokosu, mąki, cukru i masła zarabiamy szybko kruszonkę. Palcami rozdrabniamy kruszonkę, a następnie obsypujemy obficie jabłkowe nadzienie.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 min. w ok. 170* C.