p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Szarlotka z kokosowo-bezową pierzynką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodkie urozmaicenie dnia na deser i nie tylko.

Szarlotka z kokosowo-bezową pierzynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka z kokosowo-bezową pierzynką

 

  • 900 ml jabłka prażone,
  • 100 g wiórki kokosowe żółte,
  • 100 g margaryna,
  • 4 szt. jajka,
  • 125 g cukier,
  • 1 op. ciasto kruche

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kokosowo-bezową pierzynką

Na patelni należy rozpuścić 100 g margaryny, do miski wsypać 1 op. 400 g Ciasta kruchego, wlać roztopioną margarynę, dodać 1 całe jajko i 3 żółtka (białka wykorzystamy do bezy), zmiksować, wyłożyć ciastem podłużną blachę, brzegi ciasta podwyższyć na ok. 3 cm, wyłożyć całe opakowanie 900 ml jabłek prażonych, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni i piec 30 minut. W między czasie ubić białka na sztywno, dodać cukier i żółte wiórki kokosowe, gdy minie 30 minut, wyłożyć masę bezowo-kokosową na prażone jabłka, zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec dalsze 15-20 minut. Beza nie może ściemnieć. Wystudzić przed podaniem.

Szarlotka z kokosowo-bezową pierzynką
Etap 1
Szarlotka z kokosowo-bezową pierzynką
Etap 2