Sposób przygotowania:
Szarlotka w kratkę
Cukier puder, mąkę pszenną oraz szczyptę soli wymieszać razem. Dodać do tego rozdrobnione nożem masło oraz wbić jajka. Wszystko razem bardzo dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną większą częścią ( około 3/4) rozłożyć dno oraz boki formy, która jest posmarowana margaryną. Jabłka umyć, obrać i przekroić na pół, aby odkroić gniazdo nasionek i pokroić je na niewielką kostkę. Morele umyć,obrać, wyjąć pestki i również pokroić na drobne kostki. Do jabłek i moreli dodać łyżeczkę cynamonu, cukier, cukier wanilinowy oraz sparzone rodzynki i dobrze wymieszać. Pokrojone i doprawione owoce dać do formy wyłożonej ciastem. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paski średniej wielkości, a następnie ułożyć z nich kratkę. Placek piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180stopni około 50 minut.