Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Szarlotka z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto należy polać polewą kakaową.

Szarlotka z makiem

Składniki:

Szarlotka z makiem

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z makiem
Mak sparzyć i zemleć w maszynce do mięsa trzy razy. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodawać po łyżce sparzonego maku i dalej ucierać. jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy, kaszę mannę, proszek do pieczenia, drobno posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Wylać ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, piec w piekarniku przez 50 minut.