Sposób przygotowania:
Szarlotka z malinami
Jabłka obrane i pokeojone w kostke prażymy z połową szklanki cukru, pamietając o ciągłym mieszaniu by zapobiec przypaleniu.Studzimy ,a nastepnie mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Mąkę miksujemy z miękką margaryną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę cukru, żółtka i śmietanę. 1/3 ciasta zostawiamy na kruszonkę.Pozostałą porcją ciasta wykładamy posmarowaną i obsypaną mąką tortownice o średnicy 23 cm. kształtujemy długi wałeczek, którym oblepiamy boki formy.
Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, a dodatkowo rozsypujemy po nich maliny.
Z odłożonego ciasta na kruszonkę wykrawamy foremkami do ciastek różne kształty i układamy naowocach.
Pieczemy w nagrzanym do 180* C piekarniku przez 50 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i polewamy polewą.
Mąkę miksujemy z miękką margaryną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę cukru, żółtka i śmietanę. 1/3 ciasta zostawiamy na kruszonkę.Pozostałą porcją ciasta wykładamy posmarowaną i obsypaną mąką tortownice o średnicy 23 cm. kształtujemy długi wałeczek, którym oblepiamy boki formy.
Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, a dodatkowo rozsypujemy po nich maliny.
Z odłożonego ciasta na kruszonkę wykrawamy foremkami do ciastek różne kształty i układamy naowocach.
Pieczemy w nagrzanym do 180* C piekarniku przez 50 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i polewamy polewą.