Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Szarlotka z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i wilgotne ciasto, które łatwo się robi i szybko znika z talerzy.

Szarlotka z malinami

Składniki:

Szarlotka z malinami

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z malinami
Jabłka obrane i pokeojone w kostke   prażymy z połową  szklanki cukru, pamietając o  ciągłym mieszaniu by zapobiec przypaleniu.Studzimy ,a nastepnie mieszamy  z mąką ziemniaczaną.

Mąkę miksujemy z miękką margaryną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy     resztę cukru, żółtka i śmietanę. 1/3 ciasta zostawiamy na kruszonkę.Pozostałą porcją  ciasta wykładamy posmarowaną i obsypaną mąką tortownice o średnicy 23 cm. kształtujemy długi wałeczek, którym oblepiamy boki formy.

Na  ciasto wykładamy uprażone jabłka, a dodatkowo rozsypujemy po nich maliny.

Z  odłożonego ciasta na kruszonkę wykrawamy  foremkami do ciastek różne kształty i układamy naowocach.

Pieczemy w nagrzanym do 180* C piekarniku  przez 50 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i polewamy polewą.