justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Szarlotka z pianą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszna szarlotka dla każdego

Szarlotka z pianą

Składniki:

Szarlotka z pianą

 

  • CIASTO,
  • 3 szklanki mąka,
  • 250 g margaryna,
  • 3 szt. żółtko surowe,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 1 łyżka cukier,
  • nadzienie:,
  • 1 kg kwaśne jabłka,
  • 1 szt. cukier waniliowy,
  • rodzynki sułtanki,
  • Piana:,
  • 3 szt. białko,
  • 1/2 szklanki cukier

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianą
Ciasto: Cukier, śmietane i żółtka utrzeć. Dodać mąke, margarynę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie częsci, jedna powinna być dużo większa. Miejsza częśc zamrozić. Większą rozłożyć równomiernie na blasze. Nadzienie: Jabłka pokroić na 8 części usuwając z nich środki.Następnie zetrzeć i poukładać na ciasto. Opruszyć cukrem pudrem. Piana: Białka ubić z cukraml. Gdy masa będzie jednolita, rozlożyć ją równomiernie na jabłka. Całość zakryć zamrożonym ciastem,można je zetrzec na tarce lub najnormalniej po rozkładac. Piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut.Gdy ciasto ostygnie można posypać cukrem poudrem. Smacznego