Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Szarlotka z rozmarynem i różowym pieprzem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

postanowiłam połączyć jabłka z rozmarynem, doprawić je nutką pikanterii w postaci różowego pieprzu a później … A później upiec intrygującą, ale znikającą błyskawicznie szarlotkę. Skusicie się ?

Szarlotka z rozmarynem i różowym pieprzem

Składniki:

Szarlotka z rozmarynem i różowym pieprzem

 

  • 1 kg jabłek
  • igiełki z jednej gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka ziaren różowego pieprzu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 całe jako
  • 3 żółtka
  • kostka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rozmarynem i różowym pieprzem
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy igiełki rozmarynu i ziarna pieprzu - całość dusimy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy i jabłka dusimy jeszcze około 5 minut, chyba że lubimy jabłka bardzo miękkie wtedy dusimy je jeszcze 15 minut. Jabłka zostawiamy do przestygnięcia. W misce łączymy wszystkie składniki sypkie, dodajemy pokrojone masło i jajka, zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Po tym czasie 1/3 ciasta odkrajmy i zostawiamy jeszcze na chwilę w lodówce. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na ciasto wykładamy przestudzone jabłka z rozmarynem i różowym pieprzem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na paski. Na jabłkach układamy paski ciasta tak, aby tworzyły kratkę. Szarlotkę pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni