Sposób przygotowania:
Szarlotka z rozmarynem i różowym pieprzem
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy igiełki rozmarynu i ziarna pieprzu - całość dusimy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy i jabłka dusimy jeszcze około 5 minut, chyba że lubimy jabłka bardzo miękkie wtedy dusimy je jeszcze 15 minut. Jabłka zostawiamy do przestygnięcia. W misce łączymy wszystkie składniki sypkie, dodajemy pokrojone masło i jajka, zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Po tym czasie 1/3 ciasta odkrajmy i zostawiamy jeszcze na chwilę w lodówce. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na ciasto wykładamy przestudzone jabłka z rozmarynem i różowym pieprzem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na paski. Na jabłkach układamy paski ciasta tak, aby tworzyły kratkę. Szarlotkę pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni
marietta
Igraszki Losu
gosiapiotrek23
Igraszki Losu
gosiapiotrek23 napisał(a):
gosiapiotrek23