Sposób przygotowania:
Szarlotka żurawinowa
KRUCHE CIASTO: Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z miękką margaryną. Dodajemy utarte jajka i wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażalnika, natomiast 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę ok. 25x35 cm posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Wykładamy dno i dokładnie boki blaszki. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki- najlepiej jabłko podzielić na ósemki, a następnie na grubsze plasterki. Pokrojone jabłka układamy równo na cieście, posypujemy suszoną żurawiną.
MASA: Gotujemy kisiel z podanych składników, dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i tyle cukru, ile jest w przepisie ( można dodać trochę mniej- jak kto lubi ). Gorący kisiel rozprowadzamy na owocach. Całość posypujemy pozostałym ciastem z zamrażalnika startym na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, tyle, że masa jest troszkę rzadka- dopiero po kilku godzinach w lodówce robi się zwarta. SMACZNEGO :)
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki- najlepiej jabłko podzielić na ósemki, a następnie na grubsze plasterki. Pokrojone jabłka układamy równo na cieście, posypujemy suszoną żurawiną.
MASA: Gotujemy kisiel z podanych składników, dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i tyle cukru, ile jest w przepisie ( można dodać trochę mniej- jak kto lubi ). Gorący kisiel rozprowadzamy na owocach. Całość posypujemy pozostałym ciastem z zamrażalnika startym na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, tyle, że masa jest troszkę rzadka- dopiero po kilku godzinach w lodówce robi się zwarta. SMACZNEGO :)