joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Szarpańce z sosem kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarpańce to smażone placuszki, które dzięki dodanym do nich składników są bardzo kolorowe i chrupiące a,dodatek sosu jest dokończeniem tego niezwykle łatwego i smakowitego dania.

Szarpańce z sosem kurkowym

Składniki:

Szarpańce z sosem kurkowym

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 20 dkg sera żółtego
  • 20 dkg kurek
  • 1 cebula ł papryki czerwonej i żółtej
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka majonezu
  • szczypiorek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szarpańce z sosem kurkowym
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażmy na łyżce masła.Dodajemy pokrojone w kostkę filety z kurczaka i chwilę podsmażamy .Z mąki i jajek robimy ciasto do którego dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i żółty ser oraz kurczaka.Mieszamy doprawiając solą i pieprzem.Odstawiamy a w tym czasie robimy sos kurkowy.Pokrojone na części kurki smażymy na pozostałej łyżce masła do zrumienienia.Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i dusimy przez chwilę. Przygotowane ciasto nakładamy porcjami na patelnię formując placuszki.Smażymy z obu stron na rumiano.Podajemy polane sosem z kaszą gryczaną i dowolną surówką.