misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Szaszłyk z żabnicy z kuskusem na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Opiekać szaszłyki 3-4 minuty z każdej strony, smarując marynatą. Podawać z kuskusem...

Szaszłyk z żabnicy z kuskusem na ostro

Składniki:

Szaszłyk z żabnicy z kuskusem na ostro

 

  • MARYNATA:
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • korzeń imbiru dłg 2,5cm
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sok z 1,5cytryny
  • SZASZŁYKI:
  • 900g ryby bez skóry, pokrojonej na kawałki
  • 2 cukinie, pokrojone na grube plastry
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki, porozdzielane warstwowo
  • KUSKUS:
  • 280g kaszki kuskus
  • 500 ml gorącej wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka łagodnego chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
  • 25 g masła
  • świeża kolendra posiekana do przybrania

Sposób przygotowania:

Szaszłyk z żabnicy z kuskusem na ostro
Składniki marynaty wymieszać w płytkim naczyniu. Dodać rybę i wymieszać, aby pokryć ją marynatą ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na 1-2 godz. Nadziewać rybę na 8 szpikulców na zmianę z kawałkami cukini i płatkami cebuli. Ułożyć szaszłyki w płytkim naczyniu i posmarować marynatą. Zalać kuskus wrzątkiem i posolić. Przykryć i odstawić na 10 minut. Rozgrzać olej na patelni z grubym dnem i smażyć czosnek przez minutę. Domieszać przyprawy i smażyć minutę. Dodać kuskus, mango i masło. Doprawić, gotować 2 minuty i odcedzić. rozgrzać maksymalnie ruszt. Opiekać szaszłyki 3-4 minuty z każdej strony, smarując marynatą. Podawać z kuskusem.