msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Szaszłyki.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szaszłyków z grilla nie zdążyłam sfotografować,więc zrobiłam fotkę tym,które pozostały i usmażyłam je na patelni.

Szaszłyki. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki.

 

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy pikantnej do kurczaka
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 małej cukinii
  • 8 pieczarek
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do grilla

Sposób przygotowania:

Szaszłyki.
Mięso opłukać i osuszyć,pokroić w grubą kostkę.Posypać przyprawą do kurczaka,wymieszać i włożyć do lodówki.
Papryki umyć,wytrzeć i wykroić środki z nasionkami.Pokroić w dużą kostkę.
Pieczarki opłukać,osuszyć i kroić na grube plastry.
Cukinię umyć,wytrzeć i kroić na ok.0,5 cm pół plastry .
Boczek wędzony kroić na niezbyt grube plastry wielkości kawałków kurczaka.
Na patyczki do szaszłyków (najlepiej namoczonych w wodzie godzinę wcześniej) nadziewać na przemian np.paprykę żółtą,mięso,cukinię,boczek,pieczarkę,mięso,paprykę czerwoną,boczek,pieczarkę,mięso i paprykę lub cukinię.
Gotowe szaszłyki delikatnie natłuścić olejem i posypać ze wszystkich stron przyprawą do grilla.
Grillować ze wszystkich stron lub usmażyć na patelni,obracając aby dobrze się dosmażyły.
Szaszłyki.
Pokrojone składniki nadziewać na przemian na namoczone patyczki.
Szaszłyki.
Szaszłyki delikatnie natłuścić olejem i posypać przyprawą.