Sposób przygotowania:
Szaszłyki drobiowe z pomidorami
Mielone mięso drobiowe włożyć do miski. Cebulę obrać, umyć, drobniutko posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, jajko i tartą bułkę. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Masę mięsną wymieszać i dokładnie wyrobić. Uformować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Szczypior opłukać, sparzyć we wrzątku, przelać zimną wodą i osuszyć. Kulki mięsne obwiązać szczypiorem. Pomidorki umyć, osuszyć. Na długie patyki lub szpadki nadziać na przemian pomidorki i kulki mięsa. Szaszłyki ułożyć na blasze do pieczenia. Posmarować oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stop- ni przez 20-30 minut, często obracając i smarując oliwą.