msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Szaszłyki z wątróbki wieprzowej.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Z niewielkiej ilości wątróbki można wyczarować smaczny obiad.

Szaszłyki z wątróbki wieprzowej.

Składniki:

Szaszłyki z wątróbki wieprzowej.

 

  • 40 dag wątroby wieprzowej
  • 5 małych cebul
  • pieprz świeżo mielony
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z wątróbki wieprzowej.
Wątróbkę opłukać pod zimną wodą, pokroić w plastry ok.1,5 cm, a następnie plastry w kwadraty.Zalać mlekiem i wstawić do lodówki.Cebule obrać i pokroić w plastry.Wątróbkę po ok.1/2 godz. osączyć z mleka.Nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian wątróbkę i plastry cebuli.Ja zrobiłam 5 sztuk.Smażyć na rozgrzanym oleju zez wszystkich stron.Pod koniec oprószyć świeżo zmielonym pieprzem a po zdjęciu z patelni osolić.
Ja podałam z ziemniakami z wody i sałatką z sałaty , pomidora, rzodkiewki i szczypiorku z sosem winegret.