Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Szatańskie jadło „:

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

A dlaczego ,, diabelska ‘ nazwa? . Nie mam pojęcia. Zawsze znałam ten gulasz pod taką nazwą . Chyba chodzi tylko o to , że jest hu hu

,,Szatańskie jadło „:

Składniki:

,,Szatańskie jadło „:

 

  • 30 dag łopatki ( karkówki , od szynki )
  • 3 cebule
  • 4 duże pieczarki
  • 4 kapelusze suszonych grzybów
  • ¼ główki białej kapusty( tak ok. ½ kg )
  • 1 marchewka
  • Sos sojowy
  • Oliwa
  • Papryka mielona
  • Pieprz mielony
  • 2 kostki bulionu wołowego Knorra
  • Mąka

 

Sposób przygotowania:

,,Szatańskie jadło „:
Mięso pokroić w kostkę. Wrzucić na miseczkę. Polać 2 łyżkami oliwy, 1 łyżką sosu sojowego. Posypać mieloną papryką i pieprzem. Wsypać mąkę ( 3-4 łyżki ) i obtoczyć mięso w przyprawach i mące. Zostawić na 30 minut. Strząsnąć nadmiar mąki . Smażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano ( uwaga – mąka lubi się przypalać ). Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojone w piórka cebule, suszone grzyby, pokrojone w plasterki i podsmażone na rumiano pieczarki, 1 kostkę bulionową . Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa. Wyjąć suszone grzyby , pokroić w paseczki i powrotem włożyć do gulaszu. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę usiekać w grubą kostkę . Kapustę i marchewkę zalać wodą , dodać drugą kostkę bulionową . gotować ok. 1 godziny. Odcedzić . Włożyć kapustę do gulaszu . Wymieszać . Dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku papryką , pieprzem , sosem sojowym . ( jeśli ktoś lubi można dodać trochę przecieru pomidorowego ). Gulasz powinien być gęsty i pikantny.