Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szczawiowa na bulionie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Widać wyraźnie , że dopadły mnie wiosenne smaczki. Podgryzam świeży szczaw i już czuję smak ,, zielonej zupki".

Szczawiowa na bulionie warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczawiowa na bulionie warzywnym

 

  • 1 pęczek świeżego szczawiu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1/2 pora
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz mielony do smaku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego)
  • 1/2 szklanki posiekanego koperku
  • 3 łyżki masła
  • przyprawa do zup w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Szczawiowa na bulionie warzywnym
Obrać i umyć warzywa ( 1 cebulkę zostawić w brązowej łusce).Pokroić je na mniejsze kawałki. Opiec na suchej patelni razem z liściem laurowym , zielem angielskim , pieprzem ziarnistym i goździkiem. Po opieczeniu posypać cukrem i poczekać aż się z niego zrobi karmel. Zalać szklanką wody i zagotować. Przełożyć do garnka - przelać wodę z patelni i dolać resztę wody. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Gotować 30 minut. Wyjąć warzywa , a wywar przecedzić. W czasie kiedy wywar się gotuje umyć i przebrać szczaw. Usunąć ogonki. Pokroić listki w cienkie paseczki a te przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone listki szczawiu. Smażyć mieszając kilka minut aż zmiękną. Ugotować na twardo jajka - obrać ,pokroić. Ugotować w osolonej wodzie ryż . Odcedzić. Osmażony szczaw dodać do warzywnego bulionu. Gotować 10 minut. Zaprawić śmietanką. Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą , szczyptą cukru. Wymieszać z połową usiekanego kopru. Podawać układając na talerzu ,,kopczyk" ryżu , kawałki jajek na twardo i posypaną koprem.
Szczawiowa na bulionie warzywnym
Warzywa dobrze zrumienić na suchej patelni
Szczawiowa na bulionie warzywnym
Zrumienione warzywa zalać wodą i ugowować mocny wywar
Szczawiowa na bulionie warzywnym
Posiekane listki szczawiu smażyc na maśle
Szczawiowa na bulionie warzywnym
Zalać masłem- dodać koper i śmietankę- zagotować