Sposób przygotowania:
Szczawiowa na bulionie warzywnym
Obrać i umyć warzywa ( 1 cebulkę zostawić w brązowej łusce).Pokroić je na mniejsze kawałki. Opiec na suchej patelni razem z liściem laurowym , zielem angielskim , pieprzem ziarnistym i goździkiem. Po opieczeniu posypać cukrem i poczekać aż się z niego zrobi karmel. Zalać szklanką wody i zagotować. Przełożyć do garnka - przelać wodę z patelni i dolać resztę wody. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Gotować 30 minut. Wyjąć warzywa , a wywar przecedzić. W czasie kiedy wywar się gotuje umyć i przebrać szczaw. Usunąć ogonki. Pokroić listki w cienkie paseczki a te przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone listki szczawiu. Smażyć mieszając kilka minut aż zmiękną. Ugotować na twardo jajka - obrać ,pokroić. Ugotować w osolonej wodzie ryż . Odcedzić. Osmażony szczaw dodać do warzywnego bulionu. Gotować 10 minut. Zaprawić śmietanką. Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą , szczyptą cukru. Wymieszać z połową usiekanego kopru. Podawać układając na talerzu ,,kopczyk" ryżu , kawałki jajek na twardo i posypaną koprem.