Sposób przygotowania:
Szczupak zapiekany w pomidorach z kaszą
Szczupaka świeżego nie mrożonego myjemy osuszamy. Następnie skrobiemy z łusek i usuwamy wnętrzności. Filetujemy i kroimy w większe kawałki. Szczupak ma specyficzny smak dlatego warto go zamarynować. Do miski wlewamy 2 łyżki oleju dodajemy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek , pokrojony czosnek niedźwiedzi, przyprawę uniwersalną ,paprykę słodką i suszony koperek. Mieszamy wcierając marynatę w mięso i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Następnie smażymy rybę najlepiej na patelni grillowej bez tłuszczu. Bakłażana kroimy w plastry solimy , cukrzymy i odstawiamy na ok 10 min - płuczemy i osuszamy. Grillujemy na patelni bakłażana. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażana na niego kawałki ryby i zalewamy pomidorami z puszki. Wierzch doprawiamy - posypujemy odrobiną przyprawy uniwersalnej , odrobiną cukru , pieprzu kolorowego. Zapiekamy w piekarniku ok 15 min . Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu dodajemy łyżkę masła mieszamy i serwujemy.