SUPERPRZEPIS

Szczupakowa zupa

  • 4
  • Henia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Szczupakowa zupa

Po raz pierwszy dodałam do zupy kaszę gryczaną.

Składniki:

Szczupakowa zupa

 

  • głowa i część od ogona ze szczupaka
  • 1 mała cebulka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1/2 woreczka kaszy gryczanej
  • 1 duży ziemniak
  • po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki
  • sól
  • 1mała łyżeczka cukru
  • sos sojowy do smaku
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Szczupakowa zupa
Oczyszczoną i dokładnie umytą głowę i dzwonko od ogona włożyłam do 2 litrów zimnej wody.Dodałam obraną i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojonego w kostkę selera i pokrojoną w piórka cebulę. Gotowałam 15 minut, po czym usunłam główę i dzwonko, dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i 1 łyżkę opłukanej kaszy gryczanej. Gotowałam dalsze 30 minut.Doprawiłam podanymi przyprawami do smaku.Włożyłam mięso z dzwonka i podałam posypaną drobniutko pokrojoną natką pietruszki i koperkiem.