Sposób przygotowania:
Szlacheckie pierniki
Z cukru białego i wody zrobić karmel dodać miód i przyprawy, całość zagotować. Do zdjętej z ognia masy dodać masło, mieszać aż do rozpuszczenia masła, masę ostudzić i dolać do niej alkohol. Cukier trzcinowy utrzeć na puder i wymieszać z mąką i sodą. Dwie trzecie suchych składników wysyp na stolnicę, zrób dołek wlej miód i wbij jajka. Delikatnie zarób ciasto, gdy ciasto zbije się w jedną całość wyrabiaj je posypując pozostałą mąką. Ciasto powinno wchłonąć pozostałą mąkę. Gotowe ciasto włóż do kamionki lub makutry przykryj ściereczką i odstaw do dojrzewania. pierniki powinny ''leżakować'' minimum 2 tygodnie a najlepiej miesiąc w temperaturze nieco niższej niż pokojowa. Ciasto trzeba co 2 dni przewracać z jednej strony na drygą, dojrzałe ciasto ma suchą gładką skórkę i porowaty środek. Ciastka po upieczeniu są twarde, ale gdy się je polukruje po kilku dniach stają się miękkie.
bajtek
edytaha
Kniejson
edytaha
Dziękuję za informację, zapamiętam :)
Ostra