Sznycel mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepiej mi smakują u mamy :)

Sznycel mojej mamy

Składniki:

Sznycel mojej mamy

 

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 bułka pszenna
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sznycel mojej mamy
Bułkę zamoczyć w przegotowanej wodzie tak, żeby nasiąkła. Mięso włożyć do miski, dodać odsączoną bułkę, jajka, rozgnieciony czosnek, posiekaną drobno cebulę, pietruszkę i przyprawić do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli mięso jest rzadkie można dodać trochę bułki tartej. Z tak przygotowanego mięsa uformować małe owalne kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Kotlety smażyć na gorącym oleju i przewracać od czasu do czasu, żeby obsmażyły się równomiernie z obu stron, a kiedy się przyrumienią zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem około 12-15 minut.